Therapie en Coaching

Er zijn uiteenlopende redenen waarom je op zoek zou gaan naar een therapeut of coach. Je bent eventjes vastgelopen in je levensproces, je hebt iets heftigs meegemaakt, of je zoekt meer zingeving. Wekelijks, of als onderdeel van een verblijf in de studio, wil ik je graag verder helpen.

Creatieve coaching

Ieder creatief proces gedijt in een rustgevende omgeving, weg van alle storende invloeden van het dagelijks leven. Als gepubliceerde schrijfster en songwriter ken ik als geen ander de grillen van een creatief proces. Ik weet zeker dat ik je kan helpen om weer in contact te komen met jouw innerlijke muze.

Misschien is het tijd om eindelijk eens te beginnen aan het schrijven van dat boek, of dat televisiescript waar je al jarenlang mee rondloopt. Of misschien heb je net even rust nodig om je masters these of zakenplan af te ronden.

In wekelijkse gesprekken, of als onderdeel van een verblijf in de studio, gaan we op zoek naar je creatieve blokkeringen zodat jouw creativiteit weer net zo vrij stroomt als de rivier buiten.

Therapie

In plaats van je bezig te houden met een extern creatief project, wil jij je misschien liever verdiepen in het meest uitdagende project: jezelf!

We kunnen wekelijks of om de week afspreken, en samen onderzoeken waarom je niet tevreden bent met je leven zoals het nu is. Soms gaat het om het leren accepteren van de begrenzingen van het leven, en soms is het juist de kunst om los te breken uit de begrenzingen die jij jezelf hebt opgelegd. Langzaam maar zeker krijg je inzicht in wat je tegenhoudt, en bouw je nieuwe vaardigheden op om je leven een andere inhoud te geven.

Deze verdiepende gesprekken kunnen ook een onderdeel zijn van je verblijf in de studio. Je profiteert dan van een totale focus op je innerlijke proces, zonder invloed van buitenaf. Dan kan je sterker en met nieuwe handvaten het leven weer tegemoet treden. En als je wilt, kunnen we dit werk opvolgen met verdere sessies, online of op de boot.

Wil je eens langskomen?

In ons eerste, gratis half uur durend gesprek, vertel je wat je bezighoudt en hoe je denkt dat therapie kan helpen. Ik luister en geef feedback over wat ik wel en niet voor je kan doen. Als je voelt dat er een goede klik is, dan spreken we een langer gesprek af, waarin we dieper ingaan op de dingen die je bezighouden en we maken samen een plan van aanpak.

Hoe werk ik?

Natuurlijk zijn er bepaalde regels en conventies die alle therapeuten volgen, maar in mijn ervaring zijn er uiteindelijk net zoveel benaderingen als dat er therapeuten zijn! Het belangrijkste is de kwaliteit van de relatie. Een van mijn leraren zei altijd: “we lopen onze schrammen op in relatie tot anderen, en daarom kunnen we deze ook alleen helen in relatie tot een ander”.

In mijn wereld is coaching en/of therapie vooral het voeren van een diep gesprek waarbij ik jou mijn volle aandacht en respect geef, zonder vooroordeel, als een soort ‘vertaler’ van jouw bewuste en onbewuste processen en gedragspatronen. Let wel, ik weet niet wat voor jou het beste is, maar jij wel! En ik weet hoe ik je weer kan laten luisteren naar die innerlijke stem.

De basis van ieder gesprek is actief en aandachtig luisteren: Jij vertelt je verhaal, ik luister, spiegel, en vat samen, zodat we samen de draden aaneenrijgen tot een mooi kleed. Ik ben niet een therapeut die alleen maar knikt en “uhm” zegt, dus soms zal ik je (voorzichtig) uitdagen. Jouw verhaal staat centraal, en jij hoeft geen verantwoording te nemen voor mij, voor mijn gevoelens of gedachten. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar voor sommige mensen is deze totale focus soms het meest uitdagende in een therapeutische relatie.

Ik geef vooral aandacht aan de dingen die jouw leven zin geven, en ik heb me in mijn opleiding vooral ook verdiept in existentiële levensvragen. Uiteindelijk biedt iedere crisis in ons leven, ieder gevoel van ontevredenheid en zelfs pijn, ons een nieuwe mogelijkheid om dichter bij onszelf te komen.

En nee, ik zie therapie niet als een recept voor navelstaren of egotripperij. Ik geloof dat alleen een emotioneel gezond en goed functionerend mensenwezen van optimaal nut kan zijn voor de wereld om haar heen.

Tijd voor een ‘upgrade’

Soms denken mensen dat het zoeken van een therapeutische gesprekspartner een zwaktebod is. Zo zie ik het niet. Ten eerste vereist het juist moed om te vragen of een ander je helpt, en ten tweede is het gewoon slim. We zijn bijna allemaal gewend geraakt aan het ‘upgraden’ van onze elektronische apparaten als die niet meer voldoen aan onze eisen.

Maar over onszelf denken we dat we nou eenmaal ‘zo zijn’, en dat we het moeten doen met de overlevingsstrategieën uit onze oertijd. Dat is niet zo! Het is logisch om ook je gedragspatronen een upgrade te geven, en om te onderzoeken of er misschien een nieuwere versie beschikbaar is.

Jouw psyche is niet alleen wijs, ze weet precies hoe ze jouw innerlijke balans kan herstellen. Ik vertrouw op jouw wijsheid, zodat je er zelf ook weer op gaat vertrouwen.

Ze noemen het niet voor niets ‘praat-therapie’, maar ik gebruik ook andere methodes, zoals creatief tekenen, dagboek schrijven, of het doen van mindfulness oefeningen.

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Een gesprek boeken of horen wanneer de studio vrij is?

Tel: 06 36 39 88 97 // Email: san@zensan.nl
Sizoo Coaching & Counselling, Vreelandseweg 70d, 1394BN Nederhorst den Berg.
NB: Ik werk alleen op afspraak.