Voorbeeld Oefeningen

Hieronder vind je voorbeelden van drie soorten gereedschap waarmee ik je kan bijstaan op deze ontdekkingsreis naar je innerlijke kompas. Daarbuiten zijn er ook nog technieken als creatief tekenen, dagboek schrijven, brieven aan zelf etc.

Geleide meditatie oefeningen

We zitten allemaal anders in elkaar en soms kunnen woorden barrières opwerpen of in stand houden die je afschermen van die stille diepe stem vanbinnen. Geleide meditaties zijn een manier om de meer droomachtige, archetypische wereld van het onderbewuste te betreden.

Je zit ontspannen in je stoel en gaat op een innerlijke fantasiereis. Dit is geen hypnose en je blijft volledig in controle. Voor de meeste mensen is het een diep ontspannende en zelfs verrassende manier om met de diepere lagen van je onderbewustzijn kennis te maken. Nieuwsgierig? Probeer dan onderstaande oefening.

‘Persoonsdelen’

Deze oefening is gebaseerd op de gedachte dat wij, als babouska poppetjes, uit vele lagen van ‘zelf’ bestaan. Je hebt een innerlijke perfectionist, een controller misschien, een klein bang jongetje, of misschien wel een soort pippie langkous meisje. Je voelt de desorganisatie tussen deze ‘persoonsdeeltjes’ het best in situaties waar je een beslissing moest nemen en in tweestrijd zit, als het touw in een partijtje touwtrekken. Uitgerekt en zonder enige controle over het proces. Door een stapje terug te doen van de tegenstrijdige boodschappen en ze letterlijk een ‘identiteit’ te geven neem je de controle over het proces terug.  Nu nodig je beide kanten uit om hun betoog uitgebreid uiteen te zetten en herneem je jouw rol als scheidsrechter in plaats van slachtoffer. Probeer deze oefening maar.

Het centrum van bewustzijn

Deze oefening uit de wereld van de transpersoonlijke psychotherapie is uitermate behulpzaam voor mensen die zich op een meer existentiële reis bevinden, met vragen over het doel en de betekenis van het leven, voorbij de behoeften van het kleine zelf. En het is een heerlijk centrerende oefening, die sommigen zelfs graag gebruiken om iedere sessie mee te beginnen.